CES 2019. Tota la informació sobre les noves pantalles Hologràfiques 3D

  • El CES cada vegada es posa més interesant per als amants del 3D.
  • Aquest any la Holografia ha començat a treure protagonisme a altres tecnologies emergents, que gràcies a no requerir ulleres ni cascs pot tindre un paper més massiu al futuro que altres tecnologies.
  • El 3D és arreu: càmeres amb sensor de profunditat, Realitat Virtual, Realidad Augmentada, escaners 3D, models 3D arreu fins i tot per a retransmissions d’esports a TV. Només falta una tecnologia que mostri tot aixó amb la seva profunditat real en vegada de mostrar-ho aplastat a pantalles 2d.

Ultra-D

Com no podia ser d’altre manera, aquest any hem estat molt atents a tot el que Stream TV Networks anava a mostrar.

Si les pantalles Ultra-D 4K ja oferien una gran experiència sense necessitat d’ulleres, ara han refinat la experiència amb pantalles 6K, a les que han anomenat 8K lite i que amb els seus 16 millones de píxels són a mig camí entre el 4K y el 8K. Si tenim en conte que una pantalla 8K es indistinguible d’una 4K (a no ser que estiguis a 30cm de la pantalla tal i com explica el periodista Richard Windsor al seu resum del CES 2019), podem dir que gràcies a la definició extra s’ha millorat molt l’Ultra-D 4K (en el que part de la resolució del 4K s’utilitza per a la profunditat). Es como tenir una finestra oberta a altre mon que a més permet veure altres angles de la imatge hologràfica, inclus si per raons de salut no pots veure el 3D.

Aquesta imatge hologràfica es pot obtindre del 3D gràcies als mapes de profunditat -y amb molta més precisió que las càmeres duals dels mòbils amb bokeh, que només estan separades por uns milímetres i encara calculen perfectament la profunditat per al bokeh-. Com la separació entre “ulls” és major al contingut 3D que a les càmeres amb bokeh, es molt fàcil calcular els mapes de profunditat, amb la qual cosa no fa falta tornar a produïr de nou tot en format Holográfic 3D, es a dir, tot el contingut 3D actual es podrà veure directament de forma hologràfica sense falses conversions. Així que tot el contingut 3D es pot reviure en el nou format 3D Hologràfic, actualment hi han moltíssimes pel·lícules 3D que es poder tornar a viure directamente en format Hologràfic 3D, a més del milions d’imatges 3D que hi ha a Internet, incloent la comunitat Phereo, i als milers de videos 3D a YouTube.

Al novembre ja van presentar un televisor de 65″, en aquesta ocasió a més tenen un monitor per a PC de 27″ 8K Lite (repetim, 6K). Aquesta resolució en 27″ en 2d no representa cap diferència (a menys que t’apropis a només 30cm) respecte altre monitor 4K, però en 3D Hologràfic aconseguim que sigui a 4K, veure Ultra-D a tanta resolució és una gran diferencia respecte a Ultra-D 4K. Esperem que gairebé qualsevol joc es pugui jugar en 3D sense que els desarrotlladors tinguin que fer res, com passa actualment amb NVIDIA 3D VISION.

També han presentat una tableta funcional i prototips de pantalles de 5,9″ y 10″. Es parla d’integrar Ultra-D als cinemes, sense ulleres, clar. No s’han oblidat de parlar la facilitat d’integrar profunditat a les imatges dels serveis de retransmissió per Internet -streaming- com Vudu o Netflix, ja que només s’han d’afegir els mapes de profunditat a la imatge normal, no fa falta molta conexió per rebre imatges hologràfiques 3D.

Ultra-D no ven directament les pantalles, això és una bona notícia, qualsevol fabricant pot utilitzar la tecnologia a les seves pantalles. Com els fabricants normalment no fabriquen els panells dels seus televisors, recorren a un dels 5 suministradors de pantalles que hi ha, Stream TV Networks s’ha aliat amb un dels majors fabricants de panells del mon i el que més televisors suministra: BOE, amb quins han arrivat a un acord per a integrar la tecnología Ultra-D a totes les seves línees de producteEntrevista amb Duncan Humphreys, cap de producció d’Stream TV Networks.

MOPIC

Els creadors de les fundes Snap3D per a mòbils han presentat noves fundes per a tauletes i a més un monitor per a PC amb seguiment ocular per a no perdre el 3D en cap moment. L’única informació que tenim és aquest vídeo:

ViewPoint

Els creadors de Viva3D han actualitzat el seu programa, han afegit suport per pantalles Hologràfiques 3D de Dimenco i Ultra-D. S’ha afegit un mòdul de text a veu que pot detectar la preséncia de l’usuari i una inteligència artificíal que pot respondre a consultes sobre l’escena sense necessitat d’Internet. Té un nou motor de raytracing que permet fer us d’escenes 4K a una barata tauleta de 100$. Tal i com es pot veure al següent vídeo:

Hypervsn

Desgraciadament aquesta es la tecnologia “holográfica” que més titulars ha rebut, els medis diuen que estan impresionats i que tant de bó arrivi als hogars, com si no hi hagi televisors Hologràfics 3D al CES. En realitat més que pantalles són ventiladors amb llum que amb la rotació produeixen imatges planes. Pot ser interessant només per als comerços al carrer, però no a casa. Lo pitjor és que no són hologrames reals perque es veuen aplastats en 2d, només semblen 3D quan la imatge rota al igual que si vegis una imatge rotant a qualsevol pantalla.

És trist, però aquests “hologrames” són igual de falsos que veure aquest logo rotant a la pantalla 2d del teu ordínador o mòbil:

Resum

Tota la industria utilitza models 3D, càmeres que capten la profunditat i l’utitització de mapes de profunditat a tot arreu i s’ignori la possibilitat de veure tota aquesta informació 3D a pantalles 3D, estalviant tindre que veure 3 angles de la imatge per imaginar com serà el model en 3D. També destaca l’ignorància dels medis que anomenen hologrames a realitat augmentada que només permet veure un model virtual a una tauleta 2d amb la imatge del model i la habitació aplastada mentres mous el dispositiu per apuntar. És lamentable i demostra la falta de conexiements dels medis suposadament tecnològics, que s’están convertint en una espècie de premsa rosa sobre el que està de moda en vegada de parlar de tecnologia.

No obstant, per als entusiastes del 3D el futur és esperantzador, tenim moltes formes d’aprofitar el 3D digital i tenim avançaments per fer la transició al 3D Hologràfic com el d’Ultra-D i el de Leia (que ja tenen el primer mòbil amb pantalla 3D Holográfica a la venda). Esperem veure per fi Ultra-D al mercat. Leia també arribarà i continuarà el legat del Red Hydrogen One (amb les millores aconseguides gràcies a la experiencia que estan compartint els seus usuaris).

Ooh!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.