Hem anat a un cinema 4DX i és una experiència inolbidable

People watch a film in 4DX technology in a Cineplex handout photo. THE CANADIAN PRESS/HO-Cineplex

Els ultims mesos han aparegut a tot el mon noves sales de cinema amb una tecnologia anomenada 4DX. Aquesta afegeix moviment, vibració, vent, salpicadures, etc. (fins a un total de 21 efectes per a les pel·lícules amb certificació 4DX Extreme) a la experiència de la pel·lícula. Pots experimentar les mateixes estrenes que pots veure a qualsevol altre cinema, pero viurel’s com si fosis el protagonista. Si amb el 2d veus la pel·lícula i amb el 3D la vius, amb 4DX 3D la vius i la experimentes.Si be es cert que el nom 4DX no és gaire apropiat ja que es projecta en 3D tradicional o inclus en 2d. Per a nosaltres uns noms més correctes serien 3DX 2DX.

Hem de dir que la experiència és memorable. Vam veure Bumblebee (en 3D, clar). Ja desde l’inici de la pel·lícula, et trobes dins de la batalla. No només notes l’impacte dels tirs i els cops, amb el moviment sents que tú també estas volant, l’aire a la teva cara encara millora aquesta sensació d’estar volant, tamé notes el motor dels cotxes i la rugositat de la carretera. Als tirotejos notes les bales passant a prop del teu cap, notes els cops a l’espatlla (i no només els cops, també si t’arroseguen pel terra), el calor de les explosions, el fum de la pantalla 3D es fusiona amb fum real, i a tot aixó es pot afegir aigua (tens un polsador per a desactivar-la si vols). Hi ha un efecte de neu que obviament no hi ha ocasions per sentir-ho en aquesta pel·lícula. Per últim podem afegir resplandors i olors (la guerra a Cybertron fa olor a metal cremat).

La experiència general es meravellosa. A tota la pel·lícula no pares de sentir l’emoció de la resta d’espectadors, a més de no poder disimular la teva propia. Això sí que és viure la pel·lícula. tots els efectes aconsegueixen ficar-te a dins de la pel·lícula, però en aquesta ocasió, com a protagonista, no com a espectador passiu. El movimient i els impactes que hi han són forts, així que en comptes d’un got de refresc et donen dues ampolles, però no són tan forts com per a fer mal.

Viure aquesta experiència en 2d es desvirtuar la experiència, tal i com vam comprovar als tràilers (en 2d) que van possar abans de la sessió. El fum ajuda a la imatge 2d, però contrasta amb l’imatge aplastada. I la resta d’efectes en 2d els notes com artificials i no dintre de la pel·lícula.

Després d’experimentar el 4DX la Realitat Virtual no la notem tan real, perque trobem a faltar el moviment i la resta d’efectes.

Així d’artificial es veuria el fum real amb una imatge 2d aplastada darrere, si ja es veu artificial a aquesta foto 2d en persona és pitjor. Conclusió: no paguis per una sessió 4DX 2d.

 

Ooh!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.